„Díszes” fák, bokrok a búslakpusztai hulladéklerakónál
2015. március 10. írta: BlackZeg

„Díszes” fák, bokrok a búslakpusztai hulladéklerakónál

A Zalaegerszeg – Gellénháza úton gyakran közlekedem. Egy – egy szeles nap után már távolról feltűnik az útszéli fák rendhagyó megjelenése. Ünnepi díszbe öltöztek? Milyen érdekes! Közelebb érve jön a csalódás. A fákon-bokrokon nem ezerszínű díszítés pompázik, hanem a közeli hulladéklerakóból származó zacskók, dobozok, nejlonok, papírok tömkelege. A szél munkája, aminek nem tudunk megálljt parancsolni.
Több nap után aztán eltűnnek. A begyűjtő páros az elérhetőket összeszedegeti. A többi még hetekig díszeleg amíg tovább nem fújja a szél. Néhány helyen azért több hétig is megmaradnak.

buslakpuszta_hulladeklerako.JPG

(Madártávlati kép a www.zkn.hu oldalról)

p1010582k.jpg

Búslakpuszta. A föld alatt sincs minden rendben, azaz semmi. Részlet a Zalaegerszegi TV 2013-as adásából:

„Látszólag minden rendben van Búslakpusztán - csak egy zöldellő domb látszik. A felszín alatt azonban 400 ezer tonnányi tömörített hulladék rejlik egy olyan tárolóban, amelynek nincs érdemi szigetelése - ezért szennyezett víz szivárog a talajba. Mindez azért, mert a korábbi városvezetés által megbízott, osztrák tulajdonú Concord Deponia Kft. elfogadhatatlan - illetve valójában semmilyen - környezetvédelmi technológiát nem alkalmazott. A cég 2000-ben ment - a szennyeződés maradt.
Meglehetősen drága és bonyolult műszaki megoldásokat kell alkalmazni - egyes helyeken közel 40 méter mély résfalat kell építeni, hogy a szivárgó szennyezett vizet összegyűjtsék, és megtisztítsák. Legalább 15 évig tart, mire a tároló veszélytelenné válik a környezetre.
A munkálatok a közeljövőben kezdődnek, és 2015-ben fejeződnek be.”

Jelentem, már elvonultak a munkagépek, befejezték. A fényképen a résfalazás helye:

p1010581k.jpg

Gellénháza az olajipari falu. Nem tündöklik már a régi fényében, mint mikor tömegesen vonultak a térségben dolgozó emberek a „reptérre”, hogy buszaikra felszálljanak, haza induljanak fárasztó munkájuk után.

gellenhaza_regi_repter.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://blackzeg.blog.hu/api/trackback/id/tr907237315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
» Hegesztés lap